Zöldinfrastruktúra és természetvédelem kapcsolata a stratégiai tervezéshez

Újabb aspektusból vizsgálták a fejlesztési elem eredményeit. Május 6-án az Agrárminisztérium által szervezett két online szakmai műhelytalálkozón a zöldinfrastruktúra és a természetvédelem kapcsolódásait szem előtt tartva kerültek bemutatásra az eredmények és azok kapcsolódásai a hazai stratégiai tervezési folyamatokhoz.
Zöldinfrastruktúra és természetvédelem kapcsolata a stratégiai tervezéshez

A fejlesztési elem eredményeinek ismertetése és azok alkalmazási lehetőségeinek együttes átgondolása ez alkalommal a természetmegőrzési célokhoz kapcsolódva, a nemzeti park igazgatóságok bevonásával történt. A résztvevők - többek között - a tájkarakter-rendszer kapcsolódási pontjaira kitérve tárgyalták a zöldinfrastruktúra szerepét a 2021-2027 közötti időszak KAP intézkedéseinek hazai tervezésére, valamint az Európai Unió 2030-ig szóló biodiverzitás stratégia céljaira vonatkozóan. Az elhangzott előadások az alábbi sorrendben (oldalt) érhetőek el.

ZÖLDINFRASTRUKTÚRA HOZZÁJÁRULÁSA A TERMÉSZETMEGŐRZÉSI CÉLOKHOZ, VALAMINT A 2030-IG SZÓLÓ BIODIVERZITÁS STRATÉGIA CÉLJAIHOZ

  1. Az Európai Unió 2030-ig szóló biodiverzitás stratégiájának céljai, a hazai célok és intézkedések tervezése (Greguss Ditta, Agrárminisztérium)
  2. A zöldinfrastruktúra és a tájkarakter-kutatás fontosabb országos léptékű eredményeinek bemutatása (Csőszi Mónika, Vaszócsik Vilja - Lechner Tudásközpont, Dr. Konkoly-Gyuró Éva -Tájműhely Kft.)
  3. Az országos zöldinfrastruktúra-hálózat alapállapotértékelése (Dr. Szitár Katalin, Ökológiai Kutatóközpont)
  4. A zöldinfrastruktúra-fejlesztés lehetséges célterületei Magyarországon (Dr. Török Katalin Ökológiai Kutatóközpont)
  5. A zöldinfrastruktúra kutatás fontosabb települési (belterületi) léptékű eredményeinek bemutatása (Báthoryné Dr. Nagy Ildikó Réka, Ormos Imre Alapítvány)

ZÖLDINFRASTRUKTÚRA SZEREPE A KAP TERVEZÉSBEN

  1. A zöldinfrastruktúra kutatás keretei, céljai, módszerei, eredményei (Dr. Kollányi László, Ormos Imre Alapítvány)
  2. A 2021-2027 közötti időszak KAP intézkedéseinek hazai tervezési keretei és folyamata, természetmegőrzési kapcsolódások (Kinorányi Éva, Agrárminisztérium)
  3. Biodiverzitás-megőrzés, zöldinfrastruktúra- és tájkarakter-védelem a Közös Agrárpoltika keretében - tapasztalatok és lehetőségek (Tóth Péter, szakértő)