GYIK

Súgó / Gyakran ismételt kérdések
Hol érhető el az Ökoszisztéma-alaptérkép?
Az alaptérkép jelenleg a http://alapterkep.termeszetem.hu/ weboldalon érhető el.
Kik vesznek részt a projektben?
A projektkonzorcium vezetője az Agrárminisztérium, a konzorcium tagjai az Ökológiai Kutatóközpont, a Lechner Nonprofit Kft., a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézete, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, az Agrártudományi Kutatóközpont.
Mi a jóllét?
A jóllét nem csak az anyagi jólétet jelenti önmagában. A jóllét alapját az életminőséget az anyagi jólét mellett további meghatározó tényezők adják, úgymint a döntési és cselekvési szabadság, az egészség, a biztonság, a boldogság, a megbecsültség, az önmegvalósítás.
Mi az a Natura 2000?
Az Európai Unió összefüggő ökológiai hálózata, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, vadon élő állat-és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához és helyreállításához.
Mi az a tájkarakter?
A tájkarakter, vagy tájjelleg az az átfogó jellemző, amellyel a tájat a legkomplexebben, minden rendszerével és adottságával együtt tudjuk meghatározni.
Mi az a zöldinfrastruktúra?
A zöldinfrastruktúra tartalmazza egyrészt a védett és nem védett zöldfelületi elemeket, valamint azokat a növényzettel fedett felszíneket is, amelyeket tudatos emberi tevékenység hozott létre és összekötő szerepet töltenek be. Ide tartoznak a rekreációt, a vízvisszatartást, a településeken a klímajavítást szolgáló zöldfelületek, az utak menti védő zöldsávok.
Mi az az ökoszisztéma?
Az élőlények és környezetük önszabályozó rendszere, nem ideértve a mesterséges, pl. agrár-ökoszisztémákat.
Mik az ökoszisztéma-szolgáltatások?
Mindazon javak, amelyeket az ember az ökoszisztémáktól szerez, és amelyek a társadalmi jólléthez közvetlenül vagy közvetve hozzájárulnak.