Tájépítészeti nívódíjat kapott a Tájkarakter kutatás

2023-ban második alkalommal adták át a Tájépítészeti Nívódíjat. Az ünnepélyes átadóra november 30-án a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Villányi úti campusán került sor.
Tájépítészeti nívódíjat kapott a Tájkarakter kutatás

A Magyar Tájépítészek Szövetsége által meghirdetett nyílt pályázaton tíz kategóriában lehetett pályázni. A „Nagy léptékű elméleti munkák” kategóriában nívódíjat nyert az Agrárminisztérium és partnerei által 2016 és 2021 között - a KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001 azonosítószámú projekt egyik fejlesztési elemeként - megvalósított Tájkarakter kutatás.

A tájak karakter alapú számbavétele az Európa Tanács Táj Egyezményéből és a Nemzeti Tájstratégiából is fakadó olyan kötelezettségünk, melynek célja hazai tájaink jellegzetes arculatát megfoghatóvá tenni, hogy az ember tájalakító tevékenységei során a táj értéket képviselő karaktere megőrizhető maradjon. A „Természeti és táji értékek táji léptékű megőrzésének stratégiai megalapozása (TÁJKARAKTER)” című fejlesztési elem tudományos igénnyel készült és hiánypótló a tájkaraktert alapul vevő tájvédelem szakterületén.

A nívódíjról bővebb tájékoztatás a https://tajepiteszek.hu/tn weboldalon olvasható, az egyes kategóriák eredményéről, a díjazottakról pedig a https://tajepiteszek.hu/hir/tajepiteszeti-nivodij-2023-eredmenyek/174 linkre kattintva tájékozódhat.