Fotópályázat középiskolásoknak: Mit jelent számodra a táj?

„Mit jelent számodra a táj?” című fotópályázatunkon olyan fotók beküldését várjuk, amik bemutatják, hogyan kapcsolódik a magyar táj az életünkhöz, mindennapjainkhoz, elárulja, mit tekint a Pályázó a magyar tájban jellegzetesnek, értékesnek, fontosnak.
Fotópályázat középiskolásoknak: Mit jelent számodra a táj?

A pályázat célja
 
Természeti és kulturális örökségünk alapvető eleme a táj, amelyet a természet és emberi tevékenység együttesen alakít. Ezért pályázatunk célja figyelemfelkeltéssel és szemléletformálással erősíteni a természeti értékek, a sokszínű hazai tájak megbecsülését és megőrzését. Természetjárásra ösztönző díjakkal és értékes ajándékcsomagokkal szeretnénk nevezésre motiválni a 14-18 év közötti korosztályt, hogy az ő szemszögükből is megismerhessük Magyarország táji szépségeit. 

Pályázók köre
 
- A pályázaton részt vehet minden 14-18 év közötti, saját, nyilvános Instagram-fiókkal rendelkező, Magyarországon tartózkodási-, vagy lakóhellyel rendelkező fiatal (a továbbiakban: Pályázó).1
- Más pályázatra már benyújtott alkotással nem lehet pályázni.
 
A pályázat időtartama, beküldési feltételek
 
- A Pályázat 2019. év május 24. naptól 2019. november 15. napjáig tart, a részvétel ingyenes.
- A képek beérkezésének végső határideje: november 15. (péntek) 23:59.
A pályázónként max. 2 db fényképfelvételt a tajvedelem@am.gov.hu címre várjuk, „Tájkarakter fotópályázat” tárggyal. A digitális képfájlok elnevezése az alábbi információkat tartalmazza kis betűvel, ékezet és szóköz nélkül, alsó vonással: szerző neve, kép címe, kép sorszáma, pl.: Minta_Tamas_Badacsony_1.
 
A beküldött műveket a Pályázó a saját, nyilvános Instagram felületére is fel kell, hogy töltse, a következő hashtagekkel ellátva: #tájkarakter #landscape_hungary. Az Instagramra történő feltöltés a pályázat elengedhetetlen feltétele.
 
Az e-mailben, a csatolt kép mellett kérjük feltüntetni a pályázó teljes nevét, születési évét, telefonszámát, Instagram felhasználói nevét (illetve a szülő/gondviselő telefonszámát és levelezési címét).
 
A pályamű mellé kérjük csatolni a kitöltött adatkezelési hozzájáruló nyilatkozatot is! 
 
- A teljes játékszabályzat ITT letölthető.
 

Pályázati kategóriák I. Nyers, szerkesztésmentes fénykép II. Szerkesztett fényképek (filterekkel, utómunkával, stb.)
Technika A fotók mérete minimálisan 2000x3000 pixel, képformátuma legjobb minőségben elmentett JPEG (s)RGB színtérrel.
Engedélyezett a kép megvágása, a zavaró elemek levágása, továbbá a képorientáció megváltoztatása, képelemek eltávolítása vagy hozzáadása (retusálás) nem megengedett, viszont lehetőség van az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák eltávolítására: karc, a fényérzékelőre tapadt por.
  Filter és szerkesztésmentes tájfotó. A kép feldolgozása során a képmódosító szűrőkkel szoftveresen előállított különleges hatások megengedettek. Pl.: szintek (levels), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation) és fényerő/kontraszt (brightness/ contrast), stb.
Díjazás Az első 4 beküldő számára: pendrive (e-mail elküldésének dátuma számít)
  1. helyezett:
távcső, túrazsák, családi belépő nemzeti park igazgatósági létesítménybe (látogatóközpont, bemutatóhely, arborétum, barlang) vagy programra.
 
2. helyezett:
távcső, természetismereti társasjáték
 
 
 
 
3. helyezett:
Magyar Nemzeti Parkok ajándékcsomag (túrazsák, baseball sapka, hőtartó pohár, iránytű)
1. helyezett:
távcső, hátizsák, családi belépő nemzeti park igazgatósági létesítménybe (látogatóközpont, bemutatóhely, arborétum, barlang) vagy programra.
 
2. helyezett:
távcső, családi belépő nemzeti park igazgatósági létesítménybe (látogatóközpont, bemutatóhely, arborétum, barlang) vagy programra.
 
3. helyezett
Magyar Nemzeti Parkok ajándékcsomag (túrazsák, baseball sapka, hőtartó pohár, iránytű)

Elbírálás
 
A feltöltött képeket, illetve képformátumú alkotásokat a szervező munkatársak, és/vagy általuk felkért külső szakértő(k) bírálják el, az alábbi szempontok alapján:
- egyediség;
- tájhoz való kapcsolódás;
- táj és ember kapcsolatának bemutatása;
- technika sajátosságainak alkalmazása.
 
A nyertesek neveit közzétesszük a Magyar Nemzeti Parkok Facebook oldalán, valamint értesítést kapnak a beküldési e-mail címükön.
 
Ha a pályázattal kapcsolatban kérdésed van, írj a tajvedelem@am.gov.hu címre, „Tájkarakter fotópályázat” tárggyal.
 
A fotópályázat „A közösségi jelentőségű természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU Biológiai Sokféleség Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai szintű megvalósítását megalapozó stratégiai vizsgálatok (KEHOP-4.3.0-VEKOP-15-2016-00001)” elnevezésű projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) finanszírozásával a Széchenyi 2020 részeként, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program, valamint a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében valósul meg.
 
1. A pályázaton nem vehetnek részt az Agrárminisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályának (AM NPTF) és Természetmegőrzési Főosztályának (AM TMF) munkatársai, valamint közeli hozzátartozóik.