Országos kiemelt program a természet értékeinek és szolgáltatásainak megőrzéséért (KEHOP-4.3.0-15-2016-00001)

Június 30-án, a Magyar nemzeti Parkok Hete 2017 nyitórendezvényének szakmai konferenciája és azt követő sajtótájékoztató keretében került bemutatásra a természetvédelem egyik kiemelt országos programja, „a közösségi jelentőségű természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU Biológiai Sokféleség Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai szintű megvalósítását megalapozó stratégiai vizsgálatok” elnevezésű projekt.
Országos kiemelt program a természet értékeinek és szolgáltatásainak megőrzéséért (KEHOP-4.3.0-15-2016-00001)

A 2020-ig vállalt természetvédelmi célkitűzések megvalósítására 37,4 milliárd forintot használnak fel a Környezeti és Energiatakarékossági Operatív Program (KEHOP), illetőleg a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében – mondta a Földművelési Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára Egerben.
 
Dr. Rácz András a Magyar Nemzeti Parkok Hete rendezvénysorozat országos megnyitóján úgy fogalmazott: a 92 egyedi fejlesztésből álló csomag részeként 2016-ban elindult egy hosszú távú, szakpolitikai tervezést megalapozó stratégiai fejlesztés is, amire 1,07 milliárd forint áll rendelkezésre.
 
A helyettes államtitkár elmondta: a projekt keretében négy egymással szorosan összefüggő fejlesztés valósul meg. A NATURA keretében terepi kutatásokat valósítanak meg kevésbé ismert, különösen veszélyeztetett természeti értékek - közösségi jelentőségű fajok, élőhelyek - megőrzése érdekében. Második eleme a projektnek az ÖKOSZISZTÉMA SZOLGÁLTATÁSOK. "Felmérjük, térképezzük és értékeljük a természetes és természetközeli ökoszisztémát" - fogalmazott a helyettes államtitkár.
 
A harmadik és negyedik eleme a projektnek a hazai TÁJKARAKTER rendszer kidolgozására, illetve a ZÖLDINFRASTRUKTÚRA fejlesztésére irányul. Céljukat tekintve ezek az elemek a táj jellegzetes arculatának megőrzését, a hazai zöldinfrastruktúra feltérképezését szolgálják.
 
Dr. Török Katalin, az MTA Ökológiai Kutatóközpont főmunkatársa rámutatott: a korábbi projektekkel szemben ez a fejlesztés teremt először lehetőséget arra, hogy természeti rendszereket (ökoszisztémákat), azok állapotát és az általuk nyújtott szolgáltatásokat országos léptékben térképezzük és értékeljük. Ezzel mód nyílik a szakpolitikai döntéshozatal és a tudományos kutatás összekapcsolására: a tudományos kutatás közvetlenül támogatja majd a természeti tőkénkkel való gazdálkodást érintő döntési folyamatokat.
 
A projektről további információk elérhetőek itt.