Ökoszisztéma-szolgáltatások az 5. Európai Konzervációbiológiai Kongresszuson

Az 5. Európai Konzervációbiológiai Kongresszus (ECCB – European Congress of Conservation Biology) június 12. és 15. között került megrendezésre a finnországi Jyväskylä-ben, ahol lehetőség nyílt az Agrárminisztérium koordinációjával folyó KEHOP projekt ökoszisztéma-szolgáltatás fejlesztési elemének bemutatására is.
Ökoszisztéma-szolgáltatások az 5. Európai Konzervációbiológiai Kongresszuson

Az idei kongresszus fő témája a szárazföldi és vízi ökoszisztémák fenntartható kezelése volt, a természeti erőforrások antropogén kiaknázása és a természetvédelem közötti egyensúly megteremtésével a fókuszban, a globális emberi jóllét szolgálatában. Így több fórum is foglalkozott az ökoszisztéma-szolgáltatásokkal és az ezekre épülő emberi jólléttel. A kongresszus célja volt a döntéshozók és a természetvédelmi szakemberek számára közös fórum teremtése és a párbeszéd elősegítése. Az eseményen közel kilencszáz szakember összesen 35 szimpózium és 19 workshop keretében mutathatta be projektjét, illetve kutatási eredményeit.
 
Az Agrárminisztérium vezetésével megvalósuló KEHOP-4.3.0-15-2016-00001. számú országos természetvédelmi program „ökoszisztéma-szolgáltatás” projektelemét az MTA Ökológiai Kutatóközpont, mint konzorciumi partner részéről Kovács-Hostyánszki Anikó mutatta be a „Megalapozott döntéshozatal a globális jóllétért: a tudomány, politika és társadalom kapcsolódásának kihívásai az európai kontextusban” (Informed decision making for planetary wellbeing: the challenge of science-policy-society interfacing in the European context) c. szimpózium keretében.
 
A sokszerzős előadás keretében Kovács-Hostyánszki Anikó ismertette a konzorcium képviseletében az „ökoszisztéma-szolgáltatás” projektelem koncepcióját, illetve felvázolta az ökoszisztéma-szolgáltatások kaszkád-rendszeren alapuló értékelési és térképezési folyamatait. Bemutatta továbbá a projektelem előkészítő évének eddigi eredményeit, a vizsgálandó ökoszisztéma-szolgáltatások kiválasztásának menetét és az elkövetkező év terveit az ökoszisztéma-szolgáltatások indikátorainak kiválasztására, módszertani fejlesztésére vonatkozóan.